Introduktion till påminnelser

• Pro
  • Business

Vad är hemligheten bakom ett jättebra minne? Att Todoist påminner dig.

Oavsett om det är deadline för en viktig rapport eller kompisens födelsedag så behöver du bara ställa in en Todoist-påminnelse och inte tänka mer på det. Todoist kommer att skicka pushmeddelande eller e-post om uppgiften, så att du aldrig behöver missa något.

Snabbtips

Letar du efter mer information om aviseringar? Då kan du läsa den här artikeln.

Skapa automatiska påminnelser

När du ger uppgiften en förfallotid så kommer Todoist automatiskt att ställa in en påminnelse åt dig.

När du till exempel skapar en uppgift till imorgon kl. 16.00, så kommer Todoist automatiskt att skicka en påminnelse till dig 30 minuter före uppgiften ska utföras.

Du kan ändra din standardpåminnelseinställning. Välj hur långt i förväg du vill få en automatisk påminnelse, samt om du vill få den skickad via pushmeddelande, datoravisering eller e-post:

1. Klicka på din avatar längst upp till vänster.
  2. Klicka på Inställningar.
  3. Klicka på Påminnelser.
  4. Slå på den sortens avisering som du vill ta emot:
    • Datoravisering för att få aviseringar via ditt operativsystem
    • Mobilavisering för att få aviseringar på din mobila enhet
    • E-post för att få påminnelse på e-post till den adress som du har angivit i Inställningar → Konto.
  5. Välj en relativ tid i rullgardinsmenyn Automatiska påminnelser.

Skapa anpassade påminnelser

Skapa enstaka eller flera anpassade påminnelser för valfri uppgift, oavsett om den har förfallodatum/tid eller inte.

Det finns två sorters anpassade påminnelser:

• Datum och tid: skicka en påminnelse på ett visst datum och en viss tid.
  • Plats: skicka en påminnelse vid en viss plats

Läs mer om hur man lägger till en platspåminnelse på en uppgift.

För att lägga till en anpassad påminnelse på ett visst datum eller viss tid:

1. Klicka på Påminnelsechippet i textredigeraren. Om uppgiftsvyn är öppen, så kan du klicka på Påminnelser.
  2. Klicka på fliken Datum och tid för att lägga till:
    • Förfallodatum: skapa en avisering för en viss tid (till exempel: 19:00)
    • Datum och tid: skapa en avisering för en viss dag och tid (till exempel: måndag 19:00)
    • Återkommande datum och tid: skapa en återkommande avisering (till exempel: var måndag 19:00)
  3. Klicka på Innan uppgift för att skapa en påminnelse som ska utlösas en viss tid innan uppgiftens förfallodatum och tid.

I delade projekt så kan du lägga till en påminnelse för en specifik person. För att göra detta, så klickar du på din avatar bredvid påminnelsens förfallotid och väljer en tilldelad person.

4. Klicka på Lägg till påminnelse för att spara påminnelsen.

Använd kortkommandon för att skapa påminnelser

Varning

Kortkommandon för påminnelser funkar inte med Microsoft Swiftkey. För att lösa det så kan du stänga av det tangentbordet eller byta till ett annat tangentbord till Windows-enheten.

Använd kortkommandot “!” när du skapar eller redigerar en uppgift, för att snabbt lägga till en påminnelse.

Skriv “!” i uppgiftens namnfält, följt av tiden du vill ha i påminnelsen (eller välj bara en av de användbara förslagen som visas).

Du kan ställa in en påminnelse för en specifik tid (som“!15:00”), för när en viss tid har gått (t.ex. “!2 h”), eller för att se till att du blir aviserad X antal timmar och minuter före uppgiften ska göras (t.ex. “!30 mf” eller "!30 min före"). Todoist kommer även att känna igen när du lägger till en påminnelse för “!senare” (d.v.s. 4 timmar senare), “!imorgon” (d.v.s. nästa dag klockan 09:00).

Här är listan med alla påminnelser som stöds:

GenvägExempelVad den gör

!30 m

Jobbmöte idag 10.30 !30 m

Påminnelse inställd på 30 minuter från aktuell tid (tid när den läggs till på uppgiften)

!2 h 30 m

Ring hotellet och bekräfta bokning !2 h 30 m

Påminnelse inställd på 2 timmar och 30 minuter från aktuell tid (tid när den läggs till på uppgiften)

!0 mf eller !0 min före

Lunch på restaurangen 13.00 !0 mfPåminnelse inställd vid förfallotiden (0 minuter före)

!senare

Ta ut soporna !senarePåminnelse inställd till runt 4 timmar senare från aktuell tid (avrundat nedåt till närmsta timme)

!1hf eller !1 h före

Förbered mötesdagordning 11.00 !1h förePåminnelse ställd 1 timme före förfallotid
Obs: När det läggs till på uppgifter utan förfallotid, så kommer detta att skapa en påminnelse som är inställd 1 timme från den aktuella tiden.

!11:00 !1hf !2df

Tandläkartid Tors 14:00 !11:00 !1hf !2dfMultipla påminnelser för: nästa klockan 11:00, 1 timme före förfallotid och 2 före förfallodatum klockan 09:00

!18:00

Handla efter jobbet !18:00Påminnelse ställd för nästa klockan 18:00

!30 mf eller !30 m före

Ta vitaminer varje dag 09:00 !30 mfFör varje förekomst av uppgiften är påminnelsen inställd på 30 minuter före kl. 09:00

!imorgon 15:00

Lämna in rapport innan dagens slut !imorgon 15:00 Påminnelse ställd för imorgon 15:00

!mån 09:00

Kolla veckans schema !mån 09:00Påminnelse ställd för måndag 09:00

!varje 17:00

Genomgång av dagen varje dag !varje 17:00Påminnelse ställd för varje dag 17:00

!varje lör 09:00

Vattna blommorna varje helg !varje lör 09:00Påminnelse ställd för varje lördag 09:00

Vanliga frågor

Alla förfallodatum och tider som kan användas för att schemalägga dina uppgifter, fungerar även i påminnelser.

Absolut! Använd bara något av de återkommande förfallodatumen och -tiderna.

Nej, helt enkelt eftersom en standardpåminnelse på en uppgift behöver en förfallotid att förhålla sig till.

Platsbaserade påminnelser finns endast tillgängliga för iOS- eller Android-enheter. Du kan läsa mer om platspåminnelser här.

Ja, men du kan bara fördröja påminnelser som du tar emot på Android eller iOS.

• På Android är det bara att trycka på Fördröj på påminnelsen
  • På iOS behöver du hålla ned länge och sedan trycka på Fördröj i X minuter (Standard), Fördröj 5 minuter , Fördröj 3 timmar, eller Fördröj till kl. 09.00

Den förinställda fördröjningstiden på Android är 30 minuter och på iOS är det 5 minuter. Du kan ändra detta i dina inställningar:

1. Tryck på Bläddra längst ned till höger.
  2. Tryck på kugghjulet längst upp till höger.
  3. Välj Påminnelser.
  4. Tryck på Vid fördröjning... för att ställa in en ny standardtid för att fördröja påminnelser.

Dessvärre så är det en känd begränsning, att när man slutför en uppgift på en av enheterna så nollställer inte det aviseringarna på den andra enheten. Vi jobbar på att lösa detta i framtiden.

Alla Todoist-påminnelser, oavsett om de är tids- eller platsbaserade, betraktas som Tidskänsliga notiser, så du borde fortfarande motta dem, även om du har aktiverat Fokus på din iOS-enhet.