Introductie tot taken

Taken zijn de belangrijkste functie in Todoist. Je kan voor alles een taak aanmaken:

• Wil je onthouden om je moeder te bellen? Maak een taak aan!
  • Moet je een paar belangrijke documenten meebrengen naar die hele belangrijke meeting op het werk? Maak een taak aan!
  • Moet je melk kopen op weg naar huis? Maak een taak aan!

Kom te weten hoe je taken aanmaakt, bewerkt, inplant en verwijdert.

Een taak aanmaken

Er zijn verschillende manieren om een taak aan te maken:

• Klik of tik op het +-icoon om Snel toevoegen te openen.
  • Op desktop of web: Terwijl je in een project-, label- of filteroverzicht zit, klik je op de optie Taak toevoegen.
  • Terwijl je in een taakoverzicht zit, kan je subtaken aanmaken door op Subtaak toevoegen te klikken of tikken.

Een taak bewerken

Een taak heeft mogelijk een nieuwe deadline, label, sectie of prioriteit nodig. Er zijn verschillende manieren om wijzigingen aan te brengen bij een taak:

• Gebruik het taakoverzicht om wijzigingen te maken bij een taaknaam, datum, project, prioriteit en meer.
  • Gebruik sneltoetsen in Snel toevoegen na de taaknaam om snel een taak toe te voegen of wijzigingen te maken in een taak.

Voer bijvoorbeeld het volgende toe in de taaknaam:

#Werk vandaag

Dit verplaatst de taak naar het project #Werk en stelt de deadline in op vandaag.

• In Todoist voor iOS en Todoist voor Android, gebruik het contextmenu om snel wijzigingen aan te brengen in taken.
  • Klik op de handle om taken tussen secties te verslepen. Als er echter een optie is ingeschakeld om in het overzicht te groeperen (bijvoorbeeld Vandaag), kunnen taken niet tussen groepen verplaatst worden.

Een taak voltooien

Er is niets in Todoist dat meer voldoening geeft dan het voltooien van taken.

Wanneer een taak gedaan is, klik of tik je op het cirkeltje naast de taak.

Wanneer je met taken in secties werkt, blijven voltooide taken in de secties waarin ze voltooid waren. Om een voltooide taak naar een andere sectie te verplaatsen, moet je het eerst onvoltooien. Verplaats daarna de taak naar een andere sectie.

Taak voltooid-toon inschakelen

Voor een motivatieboost kan je de taak voltooid-toon inschakelen om een geluid af te spelen wanneer je een taak voltooit.

1. Klik op je avatar in de linkerbovenhoek in Todoist.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik op Algemeen.
  4. Scroll naar beneden tot Geluid en weergave.
  5. Schakel de taak voltooid-toon in op desktop en web of mobiel.

Een taak onvoltooien

Als je een taak voltooide wanneer dat niet de bedoeling was, of een voltooide taak terug wil brengen, kan je de taak onvoltooien.

Om een taak te onvoltooien:

1. Klik op Overzicht rechts bovenin het project.
  2. Schakel Voltooide taken tonen in.
  3. Klik op het vinkje-icoon om de taak te onvoltooien.

Een taak uitstellen

We kunnen niet altijd alles af krijgen... en dat is oké! Met Todoist is het makkelijk om dit aan te passen en taken voor later in te plannen.

Een individuele taak herplannen

1. Beweeg met de muis over een taak die je wil herplannen en klik op het agenda-icoon.
  2. Kies een nieuwe deadline voor een taak door op één van de datum-shortcuts te klikken of door een nieuwe deadline in de agenda te selecteren.

Meerdere taken tegelijkertijd herplannen

1. Druk op Ctrl (Windows) of Cmd (macOS) en klik op elke taak om ze te selecteren/deselecteren. Om een aantal taken te selecteren, houd je Shift ingedrukt en klik je op de eerste en de laatste taak in een bereik.
  2. In de balk die bovenaan verschijnt, klik je op Deadline en kies je een nieuwe deadline voor alle geselecteerde taken.

Een taak in het overzicht Vandaag of Aankomend herplannen

1. Beweeg met de muis over de taak die je wil uitstellen, klik op de grijze handle die links van de taaknaam verschijnt en houd deze ingedrukt.
  2. Versleep de taak naar een latere datum om deze te herplannen.

Alle taken over tijd in de overzichten Vandaag en Aankomend herplannen

1. Klik op Herplannen rechts boven de taken over tijd.
  2. Kies een nieuwe deadline voor alle taken over tijd.

Als je een herhalende taak met een relatieve terugkering uitstelt, bijvoorbeeld elke 2 weken, zal de taak zich herhalen op 2 weken vanaf de nieuwe deadline.

Als je een terugkerende taak uitstelt die zich herhaalt op een specifieke datum of weekdag, bijvoorbeeld elke maandag, verandert de terugkering niet.

Een taak verwijderen

Je kan een taak weghalen uit de takenlijst zonder deze te voltooien, door de taak te verwijderen. Dit doe je als volgt:

1. Klik met de rechtermuisknop op de taak die je uit Todoist wil verwijderen.
  2. Selecteer Taak verwijderen in het drop-down menu.
  3. Klik op Verwijderen om te bevestigen.

Veelgestelde vragen

Het voltooien van terugkerende taken kan alleen direct nadat deze is voltooid ongedaan gemaakt worden, door in de pop-up die onderaan je scherm verschijnt op "ongedaan maken" te klikken (web, Windows, macOS) of op de pop-up te tikken (iOS, Android).

Het is niet mogelijk om eerdere gevallen van de taak ongedaan te maken. Als je bijvoorbeeld een taak hebt die voor elke dag ingepland staat en deze vandaag voltooit, kan je alleen de taak van vandaag ongedaan maken, dit is niet mogelijk voor gevallen die van daarvoor dateren.

Let op dat het voltooien van terugkerende taken niet ongedaan kan worden gemaakt zodra de pop-up weg is. In plaats daarvan kan je een nieuwe taak maken of gewoon je bestaande taak herplannen door een nieuwe terugkerende deadline toe te voegen met de datum van het laatste geval als startdatum.

Als je klaar bent met de terugkerende taak, kan je deze eenvoudig permanent voltooien:

Klik op de taak met de rechtermuisknop en selecteer Permanent voltooien.